mässan2014

Som vanligt hade vi stoooort utbyte av denna mässa även om ”Kinkiga Kärringen” kommer att känna av att hon varit ute i vida världen!!!!! Många olika dofter=kemikalier var det.

Husrådet
Siktet var inställt på Husrådet först. Det är personer med erfarenheter och kunskap inom resp. område som ger råd och tips inom byggandet. www.husradet.org
Ville veta hur vi skulle göra med Lecagrunden under vintern för att slippa frostskador. Kunnigt folk med massor av erfarenheter tipsade oss om vad vi skulle göra.
Vilken bra idé att dela med sig av kunskap man samlat på sig hela livet….tack för det!

Sioo träskydd
Vår provmålning av Sioo träskydd med röd järnoxid för 1 år sedan ser jättebra ut. Vi kommer att provmåla en hel fasad med det nästa sommar, tiden räckte inte till i år. Bra med detta är att vi slipper borsta fasaden innan målning. Borsta på Falu rödfärg är inte så hälsosamt med tanke på gifterna i färgen.
Vi diskuterade också ett annat problem som vi har. Problemet med att getingar och flugor bygger bo i springorna mellan stockarna på husfasaden. Det slipper vi också om vi målar med Sioo, det blir en keramisk yta. Vi får måla lite extra i de största springorna.
Det blir nästa sommar-projekt.

Aeroc Lättbetong.
Vi träffade bossen för Aeroc. En glad man med sinne för goda kundrelationer, ställer upp när det behövs. Återkommer med mer om detta senare.

Trappa till lofet
Här märker vi att vi har en utmaning! Hitta en trappa i något material förutom trä till ett rimligt pris är inte lätt. När prislappen hamnar runt 60.000 kr tycker min kära hälft att nej jag får svetsa ihop en trapp!!! Att svets ihop trapp och ev. köksstommar tar tid vilket egentligen är en bristvara. Återstår att se vad resultatet blir;-)
Mannen är duktig på att hantera svetsen så inga tvivel på att det blir bra men….tiden…

Gasolkamin.
Hittade tyvärr inga gasolkaminer, endast vedeldade kaminer fanns. Inget för Kinkiga Kärringen eftersom röken från vedeldning innehåller formaldehyd. Vi satsar på gasol istället, träffade en utställare som skulle förmedla en kontakt till oss.

Puustelli kök
Helt plötsligt går vi förbi en köksstomme som inte är som alla andra=innehåller formaldehyd!!!!
De hade stommar i komposit vilket gjorde oss intresserade. De var vakna på det här med kök utan formaldehyd och vi kommer att ta kontakt med dem för vidare information De hade fortfarande bitar av trä i konstruktionen men var vakna för att ersätta den med någon form av metall. Vi enades om att kontakta dem senare för att bla få en provbit av kompositen och sniffa på hemma i vår doftfria miljö.

Badkar
Varför ska man ha ett badkar som pyser bubblar och fräser av vatten och luftstrålar…Naturligtvis ska det vara lugnt och fridfullt när han och hon ligger i badet, småpratar och sippar på något mousserande.
Men vad blev det: Ett utställningskar med bubbel, massagestrålar, varmhållning och ett vattendjup på över 50cm och hela härligheten till under halva normalpriset. Tänk så det kan bli!! Bra blir det och det är viktigast.

WC
Vi ska ha en vägghängd toalett. Hittade en modell för hörnmontering, det ser öppnare och fräschare ut, Att sätta toaletten i ett hörn tyckte vi var lite annorlunda,
Annorlunda = konstigt = modernt = klart att vi ska ha det! Ska undersöka priset.
Att koppla in ventilation i toalettstolen är nu med redan på planeringsstadiet. Det finns grenrör till röret som går mellan cisternen och själva stolen, Normalt (dyrt) kopplas denna till en fläkt med kolfilter men vi drar ett smalt ventilationsrör från husets frånluftsventilation dit i stället så blir det skitbra återvinning av det energiflödet.
När vi satte in toalettstolen i Lillstugan tänkte vi ha det där också men det fanns inga rör eller kopplingar som passade ihop med den befintliga rören. Fick då veta att man skulle köpa en speciell spolmekanism. På mässan fick vi tipset om att man kan spegelsvetsa rören så löser man det problemet….tänk vad man lär sig…..

En sväng förbi Chokladmässan blev det på vägen till eftermiddagsfikat, mums!!!