Därför bygger vi hälsovänligt!
lena_leffe_om_02

 

Anledningen till att vi bygger på detta sätt är att frun i huset – Lena, är kemikalieskadad.

Lena fick skadan när vi byggde ett hus 1974 som hade hög halt av formaldehyd i spånplattorna, kombinerat med obefintlig ventilation. Emissioner från spånplattorna gjorde att alla kemikalier stannade kvar i huset och lade grunden till hennes besvär. Så idag har vi lärt oss att ventilation är jätteviktigt, något man inte visste på 70-talet.

Besvären blev riktigt allvarliga när de började renovera på Lenas nya arbetsplats. När alla nya byggmaterial, skrivbord, datorer, skrivare mm. sattes upp blev det för mycket för hennes kropp. Detta har gjort att Lena nu måste ha en frisk miljö för att kunna leva ett normalt liv.

Viktigast för oss är att undvika emissioner och formaldehyd. Vi försöker också undvika trä i bygget då frun i huset även reagerar och blir sjuk även av trädoft. Troligen är det terpenerna i trät som ger reaktionerna. Det trä vi måste ha med i bygget försöker vi kapsla in på något sätt.

Vi är inga experter, men vi har lärt oss hitta lösningar för att bygga mer hälsovänligt. Med lite uppfinningsrikedom och tänk ” utanför ramarna” går det att lösa det mesta!

Nu är vi igång och renoverar vårt 4:e projekt med hälsovänliga material!

 

Vi blev till slut tvungna att sälja och flytta från vårt tidigare byggprojekt, ett hälsovänligt bygge i Enköping, då vi fick problem på grund av grannarnas vedeldning. Vi sökte med ljus och lykta under en lång tid efter ett nytt boende som skulle fungera för oss båda, och till slut hittade vi en sliten och nedgången gård utanför Gnesta. Att byggnaderna var risiga och fuktskadade gjorde oss inget, vi skulle ju ändå få bygga om, och läget med få grannar och skogsmarker runt omkring var perfekt!

Så vi startade med gästhuset, för att ha någonstans att bo medan vi nu bygger på vårt stora bostadshus. Man kan säga att vi byggt ett hus i huset. Den gamla fasaden lämnade vi kvar, men rev ut allt utom stockarna och takstolarna och började om från början inuti. Detta ger ett gammalt timmerhus på utsidan, med en modern och framför allt hälsovänlig insida!

Följ vårat arbete med vårat nya bygge här på hemsidan, och läs mer om våra tidigare byggprojekt här >>

lena_leffe_om_01

Om bloggen och hemsidan

Vi vill med bloggen dela med oss av våra erfarenheter under byggprocessen. Förhoppningsvis kan vi ge andra besökare lite tips och idéer, och även få några själva också!

Det skrivs en hel del om miljövänliga byggen idag, men inte om hur man bygger hälsovänligt. Därför vill vi belysa just detta ämne!

 

smellinglady

Kinkiga kärringen tycker till!

Leffe kallar ibland Lena för ”Kinkig kärring”, med glimten i ögat förstås! Det uttrycket kommer vi också att använda oss av i bloggen. När inläggen är förknippade med Lenas sjukdom, MCS, kommer Lena att skriva kommentarer med kursiv stil tillsammans med bilden till vänster på just en kinkig kärring…

 

MCS, Multiple Chemical Sensitivity är en miljörelaterad sjukdom som innebär att man blir sjuk av kemikalier och dofter.

 

Kom gärna med tips och synpunkter, både ris och ros är välkommet!

Du kontaktar oss enklast via kontaktformuläret eller mail till info@byggforhalsan.se