IMG_3785
Vi valde KAMI plåttak eftersom vi vill ha samma som på Lillstugan.
Måste säga att vi inte är helt nöjda med KAMI.
Efter mycket strul så ligger taket där i all sin glans, men….
2 plåtar saknades eftersom KAMI på något sätt fått för sig att den gamla delen av huset är 60cm smalare än tillbyggnaden. Efter telefonsamtal kom dessa efter ca: 1 vecka utan strul.
Takplåtarna är ej förbockade i nederkanten numera för att taket ska kunna läggas från båda hållen. Mycket bra men varför följer inte ett bockverktyg med i leveransen?
Det står i monteringsanvisningen att det går bra med en falstång. Lycka till! Jag tror inte att en plåtslagare skulle fixa det utan att ha stora problem.
IMG_3653
Det blev att svetsa ihop en egen variant av bockverktyg.
Alla takplåtar är 5cm längre än på beställningen! ”För att gubbarna ska vara på den säkra sidan”
Det innebär att den som ska montera taket får klippa av alla plåtar. I vårt fall blev det ca 50m med falser varje halvmeter om jag hade mätt rätt. (Nu är ju jag och tumstocken inte så goda vänner så jag får väl ändå tacka KAMI för snygga underarmsmuskler)
Enligt monteringsanvisningen ska läkten monteras på max c/c 350mm och sedan ska plåtarna fästas mitt i de rektangulära hålen med max avstånd 400mm. Vadå!!!! Det är ganska sällan att hål och läkt sammanfaller. Dessutom är det inte alltid hål i de rektangulära hålen utan den utstansade plåten sitter kvar.
På tal om monteringsanvisningen. En plåtslagare slänger den säkert över axeln och har inga svårigheter. Men……taket vänder sig mot snickaren som kanske lägger ett par tak under sin karriär och halvtaskigt ritade figurer ger inte samma hjälp som t.ex. en digitalbild skulle göra.
Äntligen!!!
Efter ett större antal väl formulerade svordomar, 32 skärsår jämt fördelade på båda händerna, står vi ändå här med ett lyckligt leende och ser på vårt vackra tak.