IMG_4504
Vi har valt en mark/berg-värmepump som heter CTC 408 Ett mycket konstigt val egentligen. Under mina sista 15år som elektriker var min specialitet att göra elinstallationen huvudsakligen till bergvärmepumpar. Det har blivit många under åren från ca 50st/år i början till rekordåret då det blev 365st. I stort sett alla har varit IVT eller Nibe. Dessa pumpar kan jag i sömnen. Men vad händer när det är dags att välja pump till sig själv……CTC va e de?
CTC pumpen har rykte av både säljare och rörisar att alltid fungera.
En så´n fick det bli så nu får handboken hundöron och jag får klia mig bakom mina, allt är inte självklart ens för en fackidiot som jag.

IMG_4024
Kopplingar kopplingar och åter kopplingar, mycket som ska hålla tätt.
Mannen tar på sig rollen som rörmockare och elektriker och fixar alla rör och sladdar perfekt! Whoo vilken man jag har !!!
Nu har vi fått varma golv….YIPPI!

Tackar för berömmet. För en frusen hustru är varma fötter rena lyxen.
Som elektriker med värmepumpar som specialitet har jag sett rörisar koppla in tusentals med värmepumpar utan att så ofta bli dränkt då vattnet sätts på. Det ser löjligt enkelt ut att koppla ihop några rör…….
Åter till vår pump. Dropp och sprut lite här och där. Men efter några omlödningar och efterdragningar av kopplingar är allt torrt. Även jag.

Värmepumpen går just nu som elpanna men i vår kommer vi att gräva ned 600m slang i åkern.
Vill inte borra för bergvärme eftersom vi har egen brunn med gott vatten och det finns risk för att det tränger in saltvatten från bergvärmens hål.

Lilla huset har också fått värme i golven och ett alldeles eget ventilationsaggregat. Det känns lyxigt att även det huset är klart.
Nu åker den gamla värmepumpen ut som fått sköta om allt i Lillstugan. Det är en pump som fått hänga med oss på flera ställen. Nu kommer den att få leva vidare i Leffes svetsverkstad. Just nu har han enkla fläktar som körs för att få varmt när han svetsar.