CIMG0367Elcentral, vagabonderande, åskskydd, jordfelsbrytare, mm.
Det här med el är nog det svåraste att skriva om efter att ha haft ett helt yrkesliv som lysmask.
Jag har egentligen bara ett råd att ge till alla hemmafixare:
LÅT BLI!
Lek i stället med alla vatteninstallationer för där är det ingen risk att någon dör eller att huset brinner upp, det blir bara blött …………

Men det är aldrig fel att terrorisera din lysmask med tips och tricks.
Vi är en konservativ och egensinnig yrkesgrupp som vet allt……men det erkänner jag aldrig 😉

Här kommer i alla fall några tips.
Ursäkta om det blir svårbegripligt men är man fackidiot så är man.
Fråga gärna om det finns frågetecken.

Potentialutjämmning: Genom att koppla samman alla delar i huset som kan leda ström
(Armeringen i betonggolvet, stålreglar i tak och golv, plåttaket mm.) med jordskenan i elcentralen blir det potentialutjämning. Då uppstår det inga skillnader i spänning mellan de olika delarna som ger vagabonderande (oönskade) strömmar. Du slipper bo i ett magnetfält.

Jordfelsbrytare: Nöj dig inte med bara en jordfelsbrytare. Dela upp elinstallationen på minst två stycken så slipper du sitta i ett strömlöst hus vid minsta jordfel.

Säkringar: Se till att elektrikern inte slentrianmässigt sätter in C-automatsäkringar (tröga) överallt. De skyddar inte lika bra om ledningen är lång. (brandrisk)

Åskskydd: I en vanlig villa räcker det med ett skydd. Ett skydd som är kombinerat mellan- och finskydd. Det placeras i elcentralen och tar inte mer plats än en jordfelsbrytare. Har du fortfarande ledning till teleoperatör för att kunna ringa mm. så måste denna också ha ett eget skydd för annars kan strömvågen på flera tusen volt (från blixt eller industri) hoppa över i apparater som är anslutna till både el och tele. Är ledningen från elcentralen och till det du vill skydda mindre än ca: 40m så behövs inga ytterligare finskydd i vägguttagen.

Vägguttag: Kan inte sitta för tätt. Har du en sån där konstig dammsugare med sladd så är det inte helt fel att ha några vägguttag bredvid strömbrytarna.
Det finns vanliga dubbla vägguttag där det går att koppla isär uttagen och låta det ena styras av strömbrytaren.

”Inteligenta hus”: Nää! El ska vara enkelt! Alla i hushållet ska veta hur man gör.

Ljusreläer: Enligt min erfarenhet så funkar dom ganska dåligt. Sätt istället in ett astronomiskt tidur som styr belysningen efter årstids-växlingarna.

Utebelysning: Här blir gossen lätt lyrisk när tankarna går till smakfullt belysta träd, gångar och fasader. Undvik all form av belysning där du ser ljuskällan. Tex uppljus bländar mer än det leder.

Ljuskällor: Halogenlampor: Billiga, går att styra med vanlig dimmer, drar lite mer ström men den ger också ett värmetillskott till huset vintertid.

LED-lampor: Inomhus, kolla hur varmt sken det är på lampan. Står det 4.000 kelvingrader så är ljuset alldeles för kallt att ha inomhus. 2.700 = varmvitt och 3.000 grader är vitt.

Lysrörslampor: Bara utomhus. Elektroniken i lampan innehåller en massa flamskyddsmedel.
Den är billig och drar inte mycket mer ström än en LED-lampa. Läs på lampkartongen hur mycket ljus du får per Watt i jämförelse med LED-lampan.
Inte att jämföras med lysrörsarmaturer som är ett bra alternativ.