Gasolbrasan på G…
Vi köpte en insatsen på Eldmakaren i Enköping. Skulle ha en gasolbrasa med ”ved” men ändrade oss när vi såg de olika eldarna. Blev en avlång brasa istället.
Eluttag måste sättas dit innan själva locket kommer på. Eftersom elen måste kopplas bort får det bli pannlampa.
Ett hål borras direkt ut genom ytterväggen för att gasröret ska komma in och eventuell läcka av gasol ska rinna ut. Gasol är ju tyngre än luft.
Här börjar tillverkningen av själva kåpan. Denna gång ska Leffe svetsa ihop en hatt istället för en vanlig traditionell kåpa.
Pulverlack gillar vi så det fick det bli även denna gång.
Ytterligare en hatt i huset, denna något hårdare än de som redan finns!!. Lägg märke till rosetten plus G-klaven vid väggen.
Härligt att ha en händig man så vi kan få lite annorlunda design på boendet. GULD värt!
Lågan ska justeras så den inte är så blå men det fungerar !!!
Trodde ni att mannen gjort en enkel dragning av avgaserna så glöm det….här kommer hans förklaring……
När man trycker på strömbrytaren tänds gasolbrasan, en spjällmotor öppnar ventilationen till ”hatten”.
Avgaserna tar med sig frånluft från badrummet och WC-stolen och går vidare i ventilations-röret runt i en slinga i torpargrunden för att hålla den varm och torr. När luften gjort sitt varv hamnar den i ventilationsaggregatet som återvinner resterande värme innan den blåses ut.
För att få mer värmekänsla vid eldning har de första 3 lodräta metrarna ett extra, lite grövre rör utanpå skorstenen. Med hjälp av fysikens lagar sugs luft från sovrummets golv ut till en ventil i vardagsrummet.
Temperaturen ut till vardagsrummet blir c:a 30-35grader och avgasernas temperatur in i ventilations-systemet blir c.a 25grader.
Så här var det tänkt att fungera, men… när vi eldar så blir det avgasdoft i huset.
Hur vi löser det får vi återkomma till……….någon som har idé på lösning? Skicka oss gärna ett mail.